Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

DANS-THEATERLESSEN OP KBS DON BOSCO

Op onze school krijgen de leerlingen jaarlijks theaterlessen. Het wordt ook wel ‘drama’ genoemd. Meestal gebeurt dat in een periode tussen de vakanties. De theaterlessen worden gegeven door een vakdocent van het servicebureau onderwijs en cultuur ToBe. 

Waarom is het vak drama belangrijk?

Het vak drama betekent niet alleen maar een toneelstukje of een leuk dramaspelletje. Drama heeft verschillende functies.

-        Drama voor je plezier

Kinderen vinden toneelspelen over het algemeen vooral erg leuk. Niet voor niks spelen kinderen van jongs af aan uit zichzelf toneel wanneer ze met elkaar spelen. Denk aan het spelen in de huishoek, waarbij ze vadertje en moedertje spelen. Of op het plein, wanneer ze elkaar achterna rennen als piraat of wanneer ze in hun prinsessenjurk naar school mogen komen.

-        Drama voor het vergroten van je sociale vaardigheden

Drama is zeer geschikt om in te zetten bij het verbeteren van je sociale vaardigheden. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen naarmate ze meer toneelspelen. Door situaties vanuit verschillende rollen te benaderen leren kinderen zich op verschillende manieren te uiten en leren ze hun stem en lichaam op verschillende manieren in te zetten.

-        Beter leren door drama

Drama is bij uitstek geschikt om te integreren in andere lessen. Dit zorgt ervoor dat de stof meer betekenis krijgt voor de kinderen. Wij zullen het vooral ook gebruiken om de woordenschat te vergroten.

-        Drama als kunstvak

Leerlingen leren de basisprincipes van toneel. Ze leren onder andere betekenis te geven aan theater, improviseren en bepaalde spelelementen en speltechnieken toe te passen. Daarnaast leren leerlingen ook te reflecteren op het spel van zichzelf en anderen.

-        Drama leert je te presenteren

Leerlingen leren voor een grotere groep te spreken in een speelse omgeving. Dit helpt ze om later makkelijker voor een groep te kunnen spreken.